О школи

Једна од најстаријих музичких школа у Србији. Испод сазнајте више о нашој историји и успешним ученицима

историјат школе

О оснивању Музичке школе „Јован Бандур” сведочи плакат, објављен 10. септембра 1949. године, којим се саопштава грађанству да тадашњи Музички течај почиње да ради.

То је била прва музичко-педагошка установа у Панчеву.

Већ крајем 1950.године Музички течај претворен је у Нижу музичку школу, која је имала одсеке за клавир, виолину и виолончело, као и двогодишњи течај за соло певање, дувачке инструменте, контрабас и харфу. Након тридесет и пет година рада, тачније школске 1985/86.године, отвара се и средња музичка школа, која младима омогућава да се даље усавршавају.

Име композитора Јована Бандура ова образовна установа носи од 1960. године.

школа данас

На почетку, Музички течај имао је 107 ученика, а сада ову школу похађа око 500 ђака.

Музичка школа „Јован Бандур“ данас има актив гудача, клавириста, трзача, дувача, актив хармонике, актив соло певања и камерне музике, актив солфеђа и стручних теоретских предмета и актив општеобразовних предмета.

У школи је заступљено 18 различитих инструмената и соло певање.

У средњој школи ученици могу да бирају између вокално-инструменталног и теоретског одсека за образовне профиле музички извођач класичне музике и музички сарадник- теоретичар.

У Школи успешно раде, поред бројних камерних ансамбала, хорови и неколико оркестара, међу којима су гудачки, тамбурашки, дувачки и оркестар хармоника.

Од 2020. oтворено је и издвојено одељење основне музичке школе у Банатском Новом Селу, где ученици имају прилику да се упишу на гитару, хармонику, виолину и тамбуру а планира се и увођење нових инструмената кao и отварање нових издвојених одељења.

Запослени у Музичкој школи труде се да ученицима омогуће што свестраније и квалитетније образовање. Заузврат, ученици успешно представљају Школу на свим градским манифестацијама, учествују у програмима разних панчевачких институција, а запажени су и на домаћим и интернационалним такмичењима у различитим областима.

Успешни ученици

Многи ученици ове школе наставили су школовање на музичким академијама у земљи и иностранству или се укључивали у рад културно-уметничких друштава и других музичких ансамбала. Многи ученици ове школе су успешни уметници и педагози:

Ова секција је у припреми

Ова секција је у припреми

и многи други ученици који су прве кораке направили у нашој музичкој школи…